Dommel

Zondag 14 juni 2015 : de afvaart van de Dommel, Vaderdag en rommelmarkt in Steenokkerzeel op dezelfde dag ! Het moet kunnen : mijn vrouwvolk kon naar de rommelmarkt en ikzelf zalig genieten in mijn Flexske op de Dommel ! Méér moest dat niet zijn !

Met 15 boten het water op ( met onder andere 2 kajakkers van het type jeugd en 3 onder de categorie jeugdig geweld ) , het is de moeite ! Het was stralend weer en ik had mijn voorzorgen genomen : zonnebrandolie en een nieuw petje tegen al te felle zonnestralen. Na 5 minuten varen kreeg ik al te horen :  “ er is hier nen tweede Bob op het water “ ( met speciale dank aan Miek voor de zorgvuldige observatie ! )

Met moeite bekomen van die vergelijking, kon ik nu mijn eigen ogen niet geloven : passeert er daar over een bruggetje een lama ( je weet wel: een beest zoals een kameel maar dan zonder rugzakken en een kampioen in het spuwen ) ! Was het door mijn nieuw petje, was het een zonneslag, was ik aan het hallucineren, ik wist het niet tot ik bij andere medekajakkers dezelfde blik van verbazing op hun gezicht kon aflezen. Nog nooit heb ik een zo groot gevoel van opluchting gehad !

Qua natuur alleen maar positieve indrukken. Danny vond de Dommel in het begin een open riool, maar na een 2-tal kilometer ( als de rivier breder werd ) was het héél mooi varen. Vooral omdat de oevers zo hoog waren had ik het gevoel “ in de rivier “ te varen en niet “ op de rivier “.

De bende van Danielle ( hoger genoemd de categorie jeugdig geweld ) maakte er een spelletje van om elkaar te bekogelen met groene waterslierten ( sorry, maar ik ken de naam van dat gewas niet ). Voor de andere kajakkers was het de kunst om te zorgen dat je zelf niet in de brokken deelde, en je had ogen voor en achter nodig om die aanvallen te ontwijken.

Wat mij zeker zal bijblijven zijn de dieren die we gezien hebben ! Eerst en vooral die lama, dan eenden met kleintjes, zwanen met hun jonge kroost maar “ last but not least “ koeien in het water ! Toen ik Danny vroeg hoe je het best slalomt tussen de koeien kon hij mij géén antwoord geven. Maar stel je voor, je hebt een beetje snelheid en achter de bocht staan er daar een aantal koeien in het water; hoe los je dat probleem vakkundig op ? Ik ben een man van de logica, dus dat beest van achteren naar voren pakken gaat niet om 3 redenen : je krijgt een fameuze mep van de staart in je gezicht ( waardoor je uit balans geraakt ), zelfs met opkanten is de afstand tussen de poten te klein om te passeren, en ten derde de kans om vallende brokken op je boot en hoofd te krijgen is héél groot ! Blijft er nog één methode over, namelijk de koe in de flank passeren tussen voor- en achterpoten. En ja, wij woensdagavondvaarders, wij trainen daar wekelijks op en kunnen dit in de praktijk uitvoeren : als je onder de Schuiteniersbrug wil doorvaren maak je eerst en vooral voldoende snelheid, dan je lichaam vooroverbuigen met je neus bijna op je kajak, en je peddel als een speer naar voren ! Deze techniek moet je dus toepassen als je door de poten van een koe wil passeren ( it’s a piece of cake ).

Indien er achter de bocht een mannelijke versie van een koe staat ( waarschijnlijk een stier dus ), dan blijft de techniek dezelfde maar maak je liefst méér snelheid om te passeren ( het dragen van een aangepaste helm is hier een must ) . Voor de dappersten onder ons ( dus Miek, vooral voor jou ) kan je nog in het “Guinness” boek geraken als je, bij het passeren onder de stier, zoals op de kermis aan de “flosj” durft te trekken ! Je weet nooit van tevoren wat de prijs zal zijn !

Voilà, dit was mijn laatste verslag voor de grote vakantie. Het was plezant met een grote bende te kunnen kajakken en ik kijk reeds uit naar een volgend treffen ! Via deze weg wil ik iedereen een prettige vakantie wensen en véél waterpret ( maar vooral, hou het veilig ) !

Groeten,

Patrick en zijn Flexske

P.S.

Ik sta steeds open om mijn “passeertechniek” bij te schaven en/of te verfijnen ! Laat maar iets weten !